Zwangerschapsyoga

Wanneer je zwanger bent wordt je doodgegooid met foldertjes en informatie over allerlei zaken. Via email, internet, de verloskundige, familie en kennissen krijg je vaak al veel te horen maar toch kan het zijn dat je met vragen blijft zitten. Op zo’n moment kan het een goed idee zijn om te denken aan een zwangerschapscursus.
* Ze zorgen voor een betere voorbereiding op je bevalling en kraamtijd
* Een cursus kan allerlei angsten verminderen die zijn ontstaan door de verhalen om je heen
* Tijdens een cursus deel je ervaringen met andere zwangeren
* Je bent bewust bezig met je zwangerschap, ook in drukke tijden
* Het is een manier om je partner te betrekken bij de zwangerschap
zwangerschapFade

Zoals je kunt lezen, een hoop goede redenen dus om na te denken over een cursus. Dan komt echter nog de vraag: welke cursus past nu het beste bij jou? Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten cursussen voor de zwangere vrouw. Waaronder zwangerschapsgym, samen bevallen, haptonomie, zwangerschapszwemmen en zwangerschapsyoga.

Ik koos zelf voor de laatste; yoga. Dit omdat ik met mijn bekkeninstabiliteit mezelf niet aan gymnastiek zie doen. Verder is de cursus ‘samen bevallen’ niet in de buurt te volgen plus de kosten zijn nogal hoog en het houdt ook in dat je al die dagen met zn tweeën dient te komen en dat lukt gewoon niet altijd. Verder zou haptonomie ook nog een keus kunnen zijn geweest voor ons, dit omdat je dan samen contact zoekt en maakt met je kindje in de buik. Erg prettig voor de papa in spé lijkt me. Maar toch koos ik voor yoga. Hier in het dorp kun je namelijk lessen volgen die je ook werkelijk per les betaald. Kun je een keer niet, dan betaal je ook niet. Zo zit je niet vast aan een bepaald aantal lessen en kun je zelf kiezen wanneer je wel en wanneer je niet komt.
612_Z_zwyoga_nieuw

Verder staan de lessen voor plezier, beweging, ademhaling en ontspanning. Je krijgt informatie over de zwangerschap en bevalling (zoals: hoe ga je om met weeën, ademhalingstechnieken, etc.) en leert bewust contact maken met je kindje. Het bevordert je zelfvertrouwen en geeft je rust.

Gisterenavond was voor mij de allereerste keer dat ik erheen ging en ik ben enorm blij met mijn keus. Het is prettig omdat ik zo toch weer nieuwe mensen leer kennen plus ook onder de mensen kom. Maar het is ook prettig omdat je zo erg veel leert over je eigen lichaam en het vinden van je rust. Aangezien veel dingen herhaald worden denk ik dat dit een goede voorbereiding is op de bevalling. Uiteraard kun je je niet volledig voorbereiden, want het is gewoon niet voor te stellen hoe het is, maar met de technieken die je krijgt moet het lukken om op bepaalde moment toch de rust te vinden en vooral de kalmte.

Heb jij tijdens je zwangerschap een cursus gevolgd of volg je er nu één? Zo ja welke?
images

7 gedachtes over “Zwangerschapsyoga

  1. Ik ben niet zwanger of heb nog geen kinderen, maar als ik ooit zwanger mag worden dan wil ik graag een cursus doen. Gewoon, om bewust bezig te zijn, ook met je lichaam. Interessante post 🙂

  2. Ik had graag aan yoga willen doen maar helaas was ik bij al mijn zwangerschappen de gehele zwangerschapsperiode ziek geweest. Voor mij enkel ziekenhuizen en thuis bed.
    Fijn dat het je bevalt, geniet ervan!

  3. Ik had me ingeschreven voor gym maar ben uiteindelijk maar 3 keer geweest omdat ik daarna in het ziekenhuis terecht kwam. Was overigens erg weinig gym en heel veel geklets. Nadien wel alle lessen van de na-cursus gevold. dat was ook erg lleuk. Lekker over de baby’s kletsen en een klein beetje bewegen. Yoga lijkt me ook fijn maar bij ons had je dan niet een vast groepje zwangeren en dat vond ik minder. Lag dus meer aan de organisatie.

  4. Ik ben naar Mensendieck geweest. Ook hier ben je meer bewust van je lichaam en doe je wat oefeningen. Zat ook aan yoga te denken maar dit pastte net wat meer.,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s